Saturday 28 January 2012

ingin membuat biskut coklet yang sedap?

Seminggu terkebelakang ni bi teringin makan biskut buatan tangan sendiri. Search lah internet. Cari punya cari dapatlah ini resepi. Bi pilih resepi ni sebab penulis tu terlalu memuji biskut dia. Mungkin sedap. Mungkin okey.


Bahan-bahan:
  • 1 cawan butter-akak guna brand tantura
  • 1 1/2 cawan tepung gandum-akak guna tepung ros
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil soda bicarbonat
  • 1 cawan gula halus
  • 1 cawan gula perang
  • 2 1/2 cawan oat yg dimesin halus (sukat oat dan kemudian dimesin hingga halus)
  • 12 oz. chocolate chips (guna beli kat kedai bakeri ajer)
  • 1/2 s/k garam
  • 9 oz. chocolate Cadbury (parut) -akak guna coklat jenama tulip
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 cawan chopped nuts (akak guna walnut dan almond cincang)
  • 1 sudu kecil vanilla
Cara
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur dan vanilla, campurkan tepung, oat, garam, baking powder dan soda bikarbonat.
3. Masukkan chocolate chips Hershey, Cadbury bar (yg dah di parut) dan kekacang, sebatikan semua bahan dan gaul rata.
4. Akak lebih suka alaskan dengan kertas minyak dulu. Kemudian sudukan ke dalam loyang dlm jarak 2 inci.

Bi rasa sangat excited nak buat. Balik je kerja terus buat. Dekat rm50 hengget habiskan duit untuk biskut istimewa tu. Hampir setengah jam dok tambah capur semua bahan, akhirnya doh siap. Mula-mula  memang bi ikut sukatan yang tepat. Cuma bi ubah sikit. Esen vanila tak ada, bi pakai esen rose.

Gentel punya gentel .Tapi  doh kuih tu jadi macam doh kek. Lembik je.Bi pun tambahkan tepung secawan kecik.. Sebab biasa bi tengok kalau lembik tambah tepung.

Aik! lembik lagi ..
Tambah secawan kecik lagi
lembik lagi
Nah! Secawan besar.

Ya! tepat.. Doh jadi keras(macam doh karipap). Rasa hebat! Sebab sama macam mak buat ketika aku kecik-kecik dahulu.

hi hi hi

Sebelum bakar, bi rasa sedikit. Aik! kurang manis la. Manis la sedap..macam biskut famous amos. Bi tambah gula secawan besar. Bi kacau-kacau lagi. 

Dan sedia dibakar! Lepas bakar bi rasalah. Tak sangka, biskut bi ada rupa tapi betullah kata orang. Rupa bukan segala-galanya. Biskut bi sangat keras.Adik bi, Cik kin kata macam batu. Bi jatuhkan kt lantai pun dia tak patah. Betul 'holiaw' keras! Tambah pula rasanya yang ada macam rose-rose sirap pula. Hilang rasa kekacang dan coklet koko tu.. aduhai..

Apalah silap biskut ni? sedih sedih..

nak tempah tak?

4 comments :

  1. Serbuk penaik telebih...then tepung pn telebih..sbb tu jd keras..tp ble sye mkn td,sdp jew...tp perasa rose tu wat spoil.., :)

    ReplyDelete
  2. woi, ko masuk dapur wat biskut pun, adalah 2-3 tahun sekali.. memang la tak jadi biskot ko tu.
    meh berguru dengan aku dulu...
    confirm jadi cookis ko tu.. wakakaka

    ReplyDelete
  3. malu aku nak ngaku ko.hhaha.xpe.cuba lagi.

    ReplyDelete
  4. biskut aku hbis juga.. laris. x sia2 aku baca2 hahahhahaha
    -birubi

    ReplyDelete